Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Energie bufferen voorkomt problemen op het net

  • Peter ten Berge

    Gisteren zag ik op tv de herhaling van een programma over windenergie.

    Strekking van het verhaal: windenergie is onbetrouwbaar. Soms waait het te hard en kan het net het niet verwerken.Soms valt de wind ineens stil en moeten conventionele centrales invallen ( het duurt even tot het water kookt ).

    De oplossing is simpel: windenergie omzetten en bufferen.

    Je kunt water spitsen in zuurstof en waterstof.

    Op momenten dat je het nodig hebt kan je het met behulp van brandstofcellen omzetten weer omzetten in electriciteit of gewoon verbranden, bijvoorbeeld om conventionele centrales aan de kook te houden.

    Je kunt er een stuwmeer mee volpompen tijdens pieken:

    bouw twee stuwmeren op verschillende hoogte “boven” elkaar ( vergelijbaar met twee emmers water met een slang ertussen: één op de grond, de ander op een tafel ). De stroming van boven naar beneden kan constant zijn. Pomp water terug omhoog bij veel wind.

    Laten we eens lekker gaan brainstormen met een aantal creatieve mensen zonder al te veel kennis van zaken. De deskundigen kunnen na de eerste sessie instappen.

    Laten we met creatieve en intelligente oplossingen komen voor die zogenaamde problemen waar de “deskundigen” mee schermen.

    ZEGT HET VOORT

  • piet

    Eerstens: de uitzending die je gezien hebt is waarschijnlijk de beruchte zembla uitzending die alleen tegenstanders aan het woord liet. Op kijk eens op de downloads pagina van www.nwea.nl. Daar zijn verschillende documenten te vinden die de onzin van die zembla uitzending weerleggen.

    Tweedens:

    Alle vormen van elektriciteitsopwekking zijn onbetrouwbaar, kolen en kerncentrales vallen vaak onverwacht uit. Dan moet opeens 500 a 1000 MW reserve aangesproken worden. De fluctuaties in windenergie zijn veel geleidelijker (verspreid liggende windturbines leveren veel constanter energie dan een windturbine alleen) en tegenwoordig ook steeds beter voorspelbaar. Tot minstens 20% windenergie is opslag of extra back-up helemaal niet nodig. Dat is recentelijk bevestigd door twee grote onderzoeken in Groot Brittanie en Duitsland.

    Wanneer we boven die 20% komen kunnen we de opslagcapaciteit van waterkrachtcentrales in het buitenland gebruiken

    Door bijvoorbeeld de geplande verbinding met Noorwegen verder uit te breiden.

    Daarnaast is een deel van de elektriciteitsvraag stuurbaar, grote industriele gebruikers zijn vaak bereid (in ruil voor een lager tarief natuurlijk) zich tijdelijk te laten afschakelen. In Denermarken zijn daar al redelijk ver mee.