Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Voith Schneider Propeller

  • Adriaan Kragten

    Het startgedrag van op lift werkende vertikale-as-windmolens, zoals de H-Darrieus Rotor met ongebogen bladen, kan verbeterd worden door de bladen een kantelende beweging te laten uitvoeren. Een molen werkend volgens dit principe heeft ongeveer 25 jaar geleden op het testveld van Energie Anders in Hoek Van Holland gestaan. De kanteling wordt verkregen d. m. v. stangen die vanaf elke wiek naar een punt lopen dat excentrisch ligt t. o. v. de as van de rotor. Het nadeel hiervan is wel dat er nu een vaan nodig is om dit punt de juiste stand te geven t. o. v. de windrichting. Ik heb zelf een keer een dergelijke molen gemaakt van een Mecanodoos en het werkt heel leuk maar het is nogal gecompliceerd.

    Een enigszins vergelijkbaar systeem wordt ook gebruikt bij een bepaalde scheepsaandrijving, de zogenaamde Voith Schneider Propeller. Dit systeem is echter nog aanzienlijk gecompliceerder omdat men de excentriciteit tussen het draaipunt van de rotor en het scharnierpunt waar de stangen om draaien ook nog eens kan veranderen. Hierdoor is de bladkanteling te variëren tussen nul en een bepaalde maximum waarde. Een zeer leuke simulatie van het Voith Schneider systeem voor een sleepboot wordt gegeven op: www.voithturbo.de/545950.htm Men heeft hier de beschikking over drie handels of wielen waarmee men de rotatiesnelheid, de plaats van het scharnierpunt en de excentriciteit kan regelen en waarbij men kan zien wat voor invloed een bepaalde variatie heeft op de stand van de rotor en de bladen en op het gedrag van de boot.

  • Jan

    Gaaf MECANODOOS…

    Ook nog iets met Lego geprobeerd???

    Dat willen we dan ook weten natuurlijk.

    Ik dacht dat verticale windmolens niks was. en nu ben je er zelf mee bezig.. apart…

  • adriaan kragten

    Het proefje met de vertical-as-rotor die ik van de onderdelen uit een Mecanodoos heb uitgevoerd dateert al van meer dan 35 jaar geleden toen ik nog niet professioneel met windenergie bezig was. Maar er is niets tegen het gebruik van een Mecanodoos om eenvoudige proefjes mee uit te voeren als je later in een windtunnel of in echte wind de zaken goed verifieert. Sommige mensen testen bepaalde zaken meteen op full scale en geven daarvoor zeer veel geld uit terwijl ze een vergelijkbaar resultaat ook uit een goedkoop schaalmodel verkregen hadden kunnen hebben. Ik heb in het verleden inderdaad onderzoek gedaan naar Darrieus rotoren maar ik ben daarvan op tijd genezen. Sommige Nederlandse fabrikanten zijn er mee door gegaan totdat ze falliet waren.