Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

zonne-energie in combinatie met wind-energie?

  • Job

    Op dit moment zijn wij woonachtig in de bergen van de Costa Blanca te Spanje en wij maken gebruik van zonne-energie met ondersteuning van een generator. Eigenlijk zijn wij van mening dat wij ons meer willen richten op de natuurlijke krachten van de aarde i.p.v. dieselolie als de zon niet schijnt. Dus willen wij naast de zonne-energie ook gebruik maken van de wind.

    Mijn vraag is of er windmolens bestaan die hun energie dagelijks maar ook gelijkertijd af kunnen dragen aan de accu’s?

    Op dit moment heb ik een capaciteit van 24000 watt maar voor de toekomst zou ik die willen uitbreiden.

    Wie kan mij informatie verstrekken?

    Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

  • vandermerle

    Ligt een beetje aan de grote van de molens die je in gedachte hebt en de men average windspeed. 24000w, is dat 24kwh of gewoon de batterijen.

    Ik kom wel weer terug

  • Erik

    Hallo Job,

    Ja hoor geen probleem, vraag maar aan pyrosolar die hebben zowel high-tech windmolens als accu systemen voor off grid situaties. Ook hebben zij hybride systemen, dat is zowel zon als wind met of zonder generator.

    www.pyrosolar.com

    erik.

  • Adriaan Kragten

    Als je een windmolen en een zonnepaneel wilt combineren heb je een accuspanningsbegrenzer nodig die gebruik maakt van een dump load waar het maximale vermogen van windmolen en zonnepaneel in gedissipeerd kan worden. Regelaars die bedoeld zijn voor zonnepanelen zijn niet geschikt

    Adriaan Kragten

  • Erik

    Er zijn wel degelijk inverters / omvormers die een windmolen, zonnestroom, generator en accu kunnen bedienen en als klap op de vuurpijl nog 220 en 12 Volt leveren.

    Inderdaad een zonnestroom inverter is in de regel niet geschikt voor een windmolen.

    Erik.

  • Adriaan Kragten

    Beste Erik en Job

    Ik heb het niet over een inverter maar over een accuspanningsbegrenzer. Als het systeem een accu heeft moet voorkomen worden dat de accu overladen wordt wanneer hij vol is. Accuspanningsbegrenzers die ontworpen zijn voor zonnepanelen zijn niet zonder meer bruikbaar voor windmolens. Dit komt omdat zij bij het bereiken van de maximale laadspanning of het zonnepaneel ontkoppelen of het juist kortsluiten. Wanneer je een dergelijke regelaar koppelt aan een windmolen en hij ontkoppelt de molen dan gaat de rotor onbelast draaien. Dit geeft zeer hoge spanningen en behoorlijk wat geluidsproductie. Ook nemen de mechanische spanningen toe die afhankelijk zijn van het toerental. Als de regelaar kortsluiting maakt wordt de rotor afgeremd tot nagenoeg stilstand onder voorbehoud dat de generator kortsluitvast is. Wanneer de accuspanning dan weer voldoende gezakt is moet de rotor weer helemaal vanaf stilstand op gang komen en bij de meeste molens is hiervoor een behoorlijk hoge windsnelheid nodig. Voor een windmolen is het daarom nodig dat er net zoveel energie in een dump load gedissipeerd wordt dat de accuspanning precies op de maximale laadspanning van de accu gehandhaafd blijft. Het nadeel van een dergelijk systeem is dat het duurder is dan een zonnepaneelregelaar omdat het maximale molenvermogen gedissipeerd moet kunnen worden. Het voordeel is dat het ook werkt voor een zonnepaneel. Ik heb zelf een groot aantal molens ontworpen en getest die met een dergelijk systeem zijn uitgevoerd.

    Wanneer de molen niet op accu's aangesloten is maar m.b.v. een inverter aan het net gekoppeld wordt, is voor een windmolen een ander soort inverter nodig dan voor een zonnepaneel. Dit komt omdat een windmolen een geheel andere U-I karakteristiek heeft. Het ombouwen van een inverter die bedoeld is voor zonnepanelen naar toepassing voor windmolens is niet eenvoudig en ik ken zeker twee bedrijven die het behoorlijk onderschat hebben.

    Adriaan Kragten

  • Erik

    Beste Adriaan,

    Ik vind het de beste uitleg die ik tot nu toe ben tegen gekomen. Neemt niet weg dat ik bij mijn vorige mededeling blijf dat die goedwerkende apparaten bestaan.

    Ook is er zoiets als een wind interface box dat voor bepaalde typen gebruikt kan worden. De wind interface wordt dan voor de inverter geplaatst. En dat werk gewoon goed. Aan die inverter kun je windmolen, PV, generator, 220 V en accu aansluiten. De acculader heeft bv. drie stappen en de accu wordt automatisch geladen wanneer er een minimum spanning wordt bereikt.

    Erik

  • Job

    Beste Erik en Adriaan,

    Op de eerste plaats wil ik jullie hartelijk danken voor jullie reactie. Echter ik heb het idee dat jullie beide 2 specialisten zijn op het gebied van alternatieve energie winning en daardoor ook vak jargon gebruiken die ik niet volledig begrijp.

    Jullie gebruiken termen zoals “dump load”, U-I, PV en wind interface box. Ook heb ik het gevoel dat er enige tegenstrijdigheden zijn in elkaar opvattingen.

    De ham vraag van mij is natuurlijk, “is het mogelijk”?

    Misschien kunnen jullie mij op een eenvoudigere manier een beeld geven van de mogelijkheden.

    Bij voorbaat hartelijk dank.

  • Adriaan Kragten

    Beste Job

    Het is niet te voorkomen dat je binnen een bepaald vakgebied zoals windenergie bepaalde terminologie zult tegenkomen en voor bepaalde begrippen worden vaak Engelstalige uitdrukkingen gebruikt. Een dump load is een soort kacheltje dat aangestuurd wordt door een stukje electronica. De I-U karakteristiek van een energieopwekker is het voor die opwekker optimale verloop van de stroom I als functie van de spanning U. Voor een zonnepaneel wordt de stoom meestal zo geregeld als functie van de spanning dat het product U * I maximaal is. Voor een windmolen zou een dergelijke regeling wel het maximale vermogen opleveren maar de spanning wordt dan bij hoge windsnelheden veel te hoog waardoor de snellopenheid van de rotor te hoog wordt en de rotor veel lawaai gaat maken. Voor een windmolen met een langzaam lopende permanentmagneetgenerator wordt de spanning daarom meestal boven een bepaalde spanning constant gehouden.

    Het is voor mij niet te doen om alle windtermen in een antwoord uit te leggen. Als je de basisbegrippen over windenergie wilt kennen raad ik je aan om mijn rapport KD 35 “Rotor design and matching for horizontal axis windturbines” aan te schaffen en te bestuderen. Info over dit rapport is te verkrijgen via www.bidnetwork.org door op de 1e pagina mijn naam Adriaan Kragten in te typen. Ik ben ervan overtuigd dat combinatie van een zonnepaneel, een windmolen en een accu mogelijk is als de juiste electronica voor de accuspanningsbegrenzing gebruikt wordt. Het nadeel is dat de vereiste regelaar niet makkelijk standaard te koop zal zijn. Je kunt het beste een regelaar nemen die voor een windmolen ontworpen is maar die voldoende reserve heeft om ook nog het vermogen van het zonnepaneel te dissiperen.

    Adriaan Kragten.

  • J.F.Niemeijer

    Hallo

    We wonen in de Costa Blanca bij Benidormen willen ook windenergie gaan produceren voor eigen gebruik,ik heb 10 huisjes geheel aangepast voor gehandicapten op vakanties in Spanje in de bergen

    en geen electriciteit van het net, dus op zelfsuporting moeten we alles van stroom voorzien

    op dit moment een batterij station van 1250 amph. 24 volt met 2 laders 75 amph. 16 zonnecel platen van elk 115 watt een generator 3 faassen elk 10 KVA

    de verbruikers in het huis zijn

    50 energie zuinige lampen,

    10 Televisies

    1 ijskast en een diepvrieskist

    2 wasmachines

    2 vaatwassers

    2 ovens

    1 waterpomp 0.8 kw

    10 ventilatoren a . 60 watt

    wel zijn er 8 koffiezet apparaten maar nooit tegelijk in gebruik

    de wasmachines werken nu tijdens het draaien van de generator.

    dus dagelijks gebruik ligt ongeveer naar schatting 10000 kwh per jaar

    Onze Stichting La Sonrisa ,om gehandicapten op vacantie te kunnen laten gaan wil het geld maandelijks meer dan 500 Euro aan brandstof kosten liever besteden voor gehandicapten en proberen onze energie meer in de Wind sector te vinden, ons terrein ligt op 180 m hoogte deels beschut en deels goed in de wind.

    Wat voor een mogelijkheden zijn er om stroom te produceren voor deze gehandicapten ook in de zomer iets meer koelte te bieden, en toch zo weinig mogelijke kosten.

    Wie wil me helpen om een windmolen samen te bouwen van 3000 watt tot 5000 watt .

    Job schreef:

    >

    > Op dit moment zijn wij woonachtig in de bergen van de Costa

    > Blanca te Spanje en wij maken gebruik van zonne-energie met

    > ondersteuning van een generator. Eigenlijk zijn wij van

    > mening dat wij ons meer willen richten op de natuurlijke

    > krachten van de aarde i.p.v. dieselolie als de zon niet

    > schijnt. Dus willen wij naast de zonne-energie ook gebruik

    > maken van de wind.

    > Mijn vraag is of er windmolens bestaan die hun energie

    > dagelijks maar ook gelijkertijd af kunnen dragen aan de accu’s?

    > Op dit moment heb ik een capaciteit van 24000 watt maar voor

    > de toekomst zou ik die willen uitbreiden.

    > Wie kan mij informatie verstrekken?

    > Bij voorbaat mijn hartelijke dank.